Home » hypotheek berekenen » bedrijf hypotheek berekenen » hypotheek berekenen als zzp’er

Hypotheek aanvragen als ZZP'er: stappen om je hypotheek goed te berekenen

Als zzp'er is het vaak lastig om een hypotheek te krijgen. Er zijn echter wel mogelijkheden om als zelfstandig ondernemer een hypotheek aan te vragen. Op deze pagina geven wij tips hoe jij als zzp'er je hypotheek kunt berekenen en welke verschillende hypotheekvormen er zijn. Lees verder om erachter te komen welke hypotheek het beste bij jou past en hoe je je hypotheek kunt berekenen.

Hoe berekening van een hypotheek als zzp'er werkt

Hypotheek Berekenen als ZZP'er

Als je als zzp'er een hypotheek wilt afsluiten, is dit lastiger dan bij mensen met een vaste baan. Enerzijds is er het risico dat je inkomsten van jaar tot jaar sterk kunnen verschillen. Anderzijds is er de vraag of je voldoende dekking hebt voor de hypotheekrente, en de voorwaarden waarmee de hypotheekverstrekker akkoord gaat. Er zijn een aantal factoren waar je rekening mee moet houden bij het berekenen van je hypotheek als zzp'er.

Inkomsten

Het eerste wat je moet bepalen bij het berekenen van je hypotheek als zzp'er, is je netto inkomen. Om deze te bepalen, moet je je bruto-inkomen verminderen met de kosten die je maakt voor het runnen van je bedrijf, zoals kantoorkosten, materiaalkosten, reiskosten, enzovoort. Verder moet je ook nog rekening houden met eventuele vaste kosten als leningen en alimentatie. Dit geeft je een duidelijk beeld van het netto inkomen dat je jaarlijks kunt verwachten als zzp'er.

Risico's

Daarnaast is het belangrijk om de risico's in te schatten die verbonden zijn aan je inkomen. Als je bijvoorbeeld veel opdrachten aanneemt, kan het zijn dat je inkomen in een bepaald jaar lager is dan in het voorgaande jaar. Dit kan een risico vormen voor de hypotheekverstrekker, omdat zij niet zeker weten of je in staat zal zijn om de hypotheekrente te betalen. Een ander risico is het feit dat je als zzp'er geen werkloosheidsuitkering krijgt als je tijdelijk geen inkomen hebt. Dit betekent dat je risico's loopt als je in een bepaald jaar geen inkomen kunt genereren.

Gezond Financieel Beheer

Als je als zzp'er een hypotheek aanvraagt, is het belangrijk om aan te tonen dat je financieel gezond bent. Dit betekent dat je over een visie moet beschikken over je financiële toekomst en dat je aan kunt tonen dat je in staat bent om je financiële verplichtingen na te komen. Je moet bijvoorbeeld aantonen dat je over voldoende spaargeld beschikt om de hypotheekrente te betalen als je in een bepaald jaar geen inkomen genereert. Ook is het belangrijk dat je geen andere grote schulden hebt; de hypotheekverstrekker moet er immers zeker van zijn dat je je financiële verplichtingen kunt nakomen.

Hypotheek Berekenen

Als je de bovenstaande factoren in ogenschouw hebt genomen, kun je nu beginnen met het berekenen van je hypotheek. Om dit te doen, moet je de gegevens invullen die worden gevraagd door de hypotheekverstrekker, zoals je bruto-inkomen, je kosten voor het runnen van je bedrijf, je rentelast, je woonlasten, etc. Vervolgens zal de hypotheekverstrekker je een hypotheekvoorstel doen dat is gebaseerd op de gegevens die je hebt verstrekt. Let op: het kan voorkomen dat de hypotheekverstrekker niet akkoord gaat met het voorstel, omdat hij een hoger risico loopt bij het verstrekken van een hypotheek aan een zzp'er.

 • Als zzp'er moet je voldoen aan aanvullende eisen van de geldverstrekker om een hypotheek te krijgen.
 • De geldverstrekker houdt bij het berekenen van de hoogte van de hypotheek rekening met de levensstandaard van de zzp'er.
 • De zzp'er betaalt vaak een hogere rente dan andere hypotheeknemers.
 • De geldverstrekker beoordeeld de financiële situatie van de zzp'er nauwkeurig. Dit gebeurd o.a. aan de hand van de laatste twee jaarbelastingaangiften.
 • De geldverstrekker wil weten of de zzp'er voldoende inkomsten heeft om de hypotheeklasten te kunnen betalen.
 • De geldverstrekker kan ook eisen dat een zzp'er meerdere inkomstenbronnen heeft.
 • Naast de inkomsten kijkt de geldverstrekker ook naar de uitgaven. Uitgaven zoals bijvoorbeeld de vakantie, een auto of een boot kunnen ertoe leiden dat er minder geld beschikbaar is voor de hypotheek.
 • Om hun inkomen te waarborgen kunnen zzp'ers overwegen een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten.
 • Als zzp'er kan het lastig zijn om aan te tonen dat je een vaste inkomsten hebt. Het is daarom aan te raden om een accountant in te schakelen.
 • Het is belangrijk om goed te begrijpen wat de voor- en nadelen zijn van een hypotheek als zzp'er.

 • Welke documenten heb ik nodig om een hypotheek als zzp'er te berekenen?
 • Hoeveel hypotheek kan ik als zzp'er krijgen?
 • Hoe berekent de bank mijn inkomsten als zzp'er?
 • Kan ik als zzp'er een aflossingsvrije hypotheek krijgen?
 • Wordt mijn inkomen als zzp'er getoetst?
 • Moet ik als zzp'er een verklaring van de belastingdienst aanleveren?
 • Hoe worden starters als zzp'er behandeld?
 • Kan ik als zzp'er een rentevaste periode kiezen?
 • Hoe wordt de maximale hypotheek bereken als zzp'er?
 • Wat is het verschil tussen een hypotheek met NHG en zonder NHG?